Sunday, December 7, 2008

Makna Ibadat Qurban

Tanggal 10 Zulhijjah, suatu tarikh yang amat bermakna dan bersejarah bagi seluruh umat Islam, tak kira di mana jua mereka berada. Tarikh inilah yang membawa kepada suatu nilai pengorbanan seorang hamba kepada Penciptanya sebagai tanda taat, kasih, dan pengabdian seorang hamba. Hari ini dikenali sebagai Hari Raya Qurban atau Eidul Adha, kisah Nabi Ibrahim a.s yang bermimpi menyembelih anaknya, Nabi Ismail, kemudian dibicarakan mimpi itu kepada anaknya, lalu anak yang kecil ini rela dan reda mengorbankan diri sendiri untuk disembelih oleh bapanya, seandainya itu adalah daripada suruhan Allah Taala. Sudah pasti Allah Taala Maha Mengetahui akan keikhlasan yang tersembunyi di dalam hati kedua-dua hamba-nya ini, lalu ketika mana pisau sudah diletakkan di leher Nabi Ismail, tiba-tiba Qibaslah yang terpotong dan menjadi korban, manakala Nabi Ismail terselamat.

Jelas di sini,Qurban telah disyariatkan kepada umat terdahulu bahkan ia juga disyariatkan kepada umat Nabi Muhammad s.a.w di dalam mengingati kembali nikmat Allah kepada Nabi Ibrahim a.s kerana taatnya dan patuhnya kepada Allah Taala, malah dalam bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada-Nya. Sebagaimana firman Allah Taala yang bermaksud :

“Dan bagi tiap-tiap umat telah Kami syariatkan penyembelihan (qurban), supaya mereka menyebut nama Allah terhadap binatang ternak yang telah direzekikan Allah kepada mereka, makaTuhanmu ialah Tuhan Yang Maha Esa, kerana itu berserah dirilah kamu kepadaNy. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang tunduk patuh (kepada Allah” (al-Hajj:34).


Sudah pastinya,jika dilihat kepada makna qurban itu sendiri, dari segi bahasa bererti dekat, mendekatkan diri. Manakala dari segi syaraknya ialah menyembelih haiwan dengan tujuan untuk ibadah kepada Allah S.W.T pada hari raya Eidul Adha iaitu pada 10 Zulhijjah dan dinamakan hari Nahar, dan hari-hari Tasriq pada 11,12,dan 13 Zulhijjah.

Bagaimana pula dengan fadhilat atau kelebihan mengerjakan qurban? Terdapat juga golongan yang anti-Islam menyatakan bahawa qurban yang dilakukan oleh umat Islam ini adalah semata-mata membazirkan duit, tambahan lagi daging binatang yang disembelih itu perlu bahagikan kepada orang lain pula. Malah qurban ini juga membazirkan masa kerana proses melapah, memotong daging dan sebagainya ini memerlukan masa yang lama. Walau bagaimanapun sebagai seorang Islam, tidak patut sekali kita berfikiran sebegitu, dan jangan pula terpengaruh dengan propaganda sebegini, tetapi kita sepatutnya yakin dengan apa yang disyariatkan Allah Taala kepada hamba-Nya adalah yang terbaik bukan sahaja di dunia malah di akhirat.

Di sini akan dibincangkan beberapa hikmah dan fadhilat qurban, antaranya; qurban dapat menghidupkan sunah Nabi Allah Ibrahim a.s sebagaimana yang kita ketahui melalui sejarah pengorbanannya atas dasar cinta dan kasihnya kepada Allah Taala. Seseorang yang lemah iman, dalam masa yang sama kasih dan cinta kepada Penciptanya tidak akan sanggup mengorbankan anak kesayangannya. Sebagaimana Allah Taala pernah menyebut di dalam firmanNya yang bermaksud; “Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik unt√ľk menjadi harapan” (al-Kahfi:46) .

Selain daripada itu,ibadah qurban juga mendidik jiwa ke arah taqwa,mendekatkan diri kepada Allah, malah ibadah ini juga mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta ke jalan Allah Taala. Contohnya, sifat tamak dapat dikikis apabila orang yang mengerjakan qurban itu dapat menghayati dengan sebaiknya betapa tidak ternilai banyaknya rezeki pemberian Allah kepadanya berbanding orang-orang yang tidak mampu. Rezeki kurniaan Allah ini dapatlah dibahagikan dan dikongsi bersama dengan orang yang susah, bahkan ia juga menambahkan rasa syukur seseorang dengan rezeki yang diperolehnya.

Ibadah qurban juga mengeratkan silaturahim sesama manusia terutamanya antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik. Ini dapat kita lihat masyarakat kampung berkumpul dan bergotong-royong melapah daging bersama pada musim hari raya sebegini sahaja,kerana kebiasaannya setiap orang sibuk menguruskan masa masing-masing dengan kerja, mencari wang dan sebagainya tanpa mempunyai masa bertanya khabar jiran tetangga. Hari Raya Qurban antara masa yang terbaik untuk menjalinkan hubungan dan ukhuwah bersama jiran tetangga.

Hakikatnya, ibadah qurban yang disyariatkan Allah Taala bukanlah tiada maknanya seperti yang diungkapkan oleh golongan anti-Islam cuma kita yang kurang ilmu ini tidak ketahui betapa banyaknya fadhilat setiap apa yang disyariatkan Allah termasuklah ibadah qurban. Kita termakan kata-kata dan propaganda palsu daripada mereka yang membenci Islam, kita tidak berusaha membudaya dan menuntut ilmu untuk mengetahui hakikat dan kebenarannya.Oleh itu, sebagai umat Islam yang mengaku sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w, adalah semestinya kita membudayakan ilmu duniawi mahupun ukhrawi dalam memperlengkapkan diri menjadi mukmin yang sejati, yang mengetahui hakikat pengorbanan itu.


AEMY ELYANI MAT ZAIN

HEWI-PKPIM UIAM GOMBAK

No comments: